Start werkproces
Als OKT professional doorloop je het werkproces jeugd- en gezinsondersteuning zoals je gewend bent en zoals afgesproken. Daar verandert niets aan. Check na iedere stap of het voldoende heeft opgeleverd en bepaal of verder gaan nodig is.
Meedenken/Meedoen
Op het moment dat specifieke of aanvullende expertise helpend zou zijn om de analyse te maken met een gezin, doorloop je de volgende stappen;
- Gebruik eerst de aanwezige expertise in je team/stadsdeel (OGGZ, OKA’s met specifieke kennis, werkbegeleider, BT, JGZ).
- Je besluit samen dat externe expertise helpend is en gaat op zoek naar deze expertise:
- Je belt direct een professional uit je gebied (gebruik 1sociaaldomein óf je belt de verbinders uit je gebied/stadsdeel.)
- Wie zijn dan meedenkers/meedoeners? Dat zijn aanmeldcollega's, professionals met specifieke expertise, verbinders van de AJH. Zij zijn laagdrempelig beschikbaar zonder verwijzing.
Je hebt een meedenker/meedoener gevonden die mee kan denken of mee kan naar het gezin. Hou rekening met de volgende punten:- Stem samen verwachtingen af. Wat verwacht je precies van de meedenker/meedoener en wat verwacht de ander van jou?
- Leg bevindingen van de meedenker/doener vast in het dossier. Lees ook ‘Wat noteer je in Gidso over adviezen van Externen’
- Evalueer samen: wat heeft de inzet van meedenken/doen heeft opgeleverd? Kan het gezin zo verder met de bestaande inzet? Is helder welke aanvullende jeugdhulp ingezet gaat worden.
- Is de situatie complex en is meer nodig? Zet dan een van de volgende stappen in.
Blijkt dat meedenken/meedoen niet voldoende is?
Dan onderzoek je samen of extra expertise van de aanvullende jeugdhulp nodig is. Hoe doe je dat?Maak samen met de meedenker/meedoener de afweging welke aanvullende expertise nodig is. Dit kan door de AJH verbinder te betrekken óf door gezamenlijk de vraag in te brengen bij het GKP-overleg.
Verwijzen naar aanvullende jeugdhulp (AJH)
- Je besluit samen met het gezin en de meedenker/meedoener dat jeugdhulp nodig is.
- Je vult het perspectiefplan in en je maakt een voorlopige voorziening aan.
Nu: Het Verwijsformat wordt als invulsjabloon nog gemaakt in Gidso en de concrete werkinstructie hierover volgt. Tot die tijd dan gebruiken we het Verwijsformat van de website (NB: dit is de PDF versie van GI, we hebben vooralsnog geen opgemaakte versie in eigen vormgeving).
- Vermeld op het Verwijsformat/aanmelddocument: óf de gekozen aanbieder óf de vraag aan het gebiedsknooppunt om een match te maken.
- Je stuurt het Verwijsformat/aanmelddocument (beveiligd met smartlockr) naar het centrale mailadres van het gebiedsknooppunt (de verbinders) in jouw stadsdeel voor het matchen met een aanbieder.
- Het gebiedsknooppunt (de AJH verbinders) koppelt aan jou terug welke organisatie de hulp kan gaat bieden en stuurt het aanmelddocument door naar de aanbieder.
- Je maakt het perspectiefplan en de voorziening definitief in Gidso.
- De AJH-aanbieder doet een verzoek om het perspectiefplan en de voorziening/verwijzing te ontvangen.
- De aanbieder neemt contact op met het gezin.
Meer informatie: Roos van Soomeren, projectleider OKT