Hoe ga ik te werk :
Als aanmeldconsulent speel je een belangrijke rol in het organiseren van passende jeugdhulp. Dat vraagt om goede samenwerking en een praktische blik. Hieronder lees je wat er van je wordt verwacht.
- Vertrouw op collega’s en voorkom dubbel werk
Ga ervan uit dat verwijzers en verbinders hun werk zorgvuldig doen. Het is niet de bedoeling dat jij hun werk opnieuw gaat doen. Werk samen, niet dubbel. - Denk mee vóórdat er een verwijzing komt. Wees proactief. Sluit al aan bij gesprekken en afwegingen vóórdat een verwijzing wordt gedaan. Zo kun je samen met de verwijzer bekijken of jeugdhulp echt de juiste oplossing is, of dat er andere manieren zijn om de situatie te versterken — bijvoorbeeld via school, sport of buurtinitiatieven.
- Kijk vanuit het perspectief van de Amsterdammer Stel jezelf steeds de vraag: "Wat heeft deze jongere of dit gezin nodig?" En: Hoe kan AJH hierbij helpen? Soms betekent dit dat je niet direct hulp inzet, maar juist de omgeving versterkt.
- Verwijzing ontvangen? Dan ga jij aan de slag
Als jouw organisatie als voorkeuraanbieder de verwijzing ontvangt, dan pak je deze op. Je doet een gerichte screening en schakelt zo nodig collega’s in (denk aan: specifieke expertise, ruimte in agenda’s of hulp bij wachttijden). De verwijzing gaat niet terug. Jij blijft aan zet tot er een passend aanbod is.
Werk hierin altijd samen met de verwijzer, maar voel je verantwoordelijk voor het proces. Blijf zoeken naar wat wél mogelijk is — ook als het niet perfect is. - Kijk breder dan je eigen organisatie
Je werkt niet alleen voor jouw eigen organisatie, maar voor het geheel van de Amsterdamse jeugdhulp. Denk mee over hoe hulp georganiseerd kan worden, ook als dat buiten je eigen team of organisatie is. - Wees realistisch in wat je adviseert
Wat je adviseert, moet ook uitvoerbaar zijn — nu én op de lange termijn. Houd bij je advies rekening met de afspraken die gelden, zoals die over voorrang. Beloof alleen wat haalbaar is.
❌ Beloof geen inzet van een PGB (Persoonsgebonden budget) of IBO (Individuele BetalingsOvereenkomst) zonder dat dit echt zeker is. - Zorg voor een duidelijke screening vóór plaatsing op een wachtlijst
Voordat een gezin op een wachtlijst komt, moet duidelijk zijn welk programma of traject nodig is. Dat betekent: een goede screening en een concreet voorstel. Organiseer in de tussentijd ‘samen wachten’ — bijvoorbeeld door korte termijn hulp te regelen, terwijl elders aan een langduriger plan wordt gewerkt. Doe dit samen met collega’s uit jouw organisatie én andere aanbieders. Pak de factsheet Samen Wachten erbij voor nadere instructie.
Factsheet Samen Wachten versie 2 0 mrt24
